Tudatosság

5 lépés a tudatos reziliencia felé

reziliencia_tudatossag

LASSAN VISSZATÉR AZ EREDETI KERÉKVÁGÁSBA A GAZDASÁG, AZ ÉLETÜNK ÉS A VÁLLALKOZÁSUNK IS. SOK ESETBEN ÉREZHETTÜK SAJÁT BŐRÜNKÖN VAGY LÁTHATTUK KÖZVETLEN KÖZELÜNKBEN A VÁLSÁG ALATTOMOS HATÁSAIT.

Nagyon fontos, hogy tudatosan váljunk rugalmassá egy ilyen váratlan helyzetben. A most belefektetett munka pedig hihetetlen erőket fog megmozgatni egy következő váratlan helyzetben.

Én ideje korán megtanultam, hogy a reziliens hozzáállás a javunkra válhat, hiszen amikor 10 éve elkezdtem ezt az egész grafikusdit, a szakma hirtelen lett telített, minden ember, aki párat tudott kattintani a Photoshopban már grafikus névjegykártyát gyártatott.

Lépnem kellett..! Nem volt elég az addig megszerzett tudás, így változnom, változtatnom kellett az addigi felfogásomon. Leírom nektek, hogy akkor mi segített az én saját kis válságomban és hogyan tettem át a gyakorlatba, hogyan alkalmaztam ezt a pandémia alatt és hogyan segítek az ügyfeleinknek, akik hasonló dolgokon mentek át az elmúlt időszak alatt.
Előre vetítem, hogy nem vagyok coach és nem vagyok pszichológus, de üzletileg meg tudok ítélni helyzeteket, talán kívülről jobban is, mintha benne lennék. Így üzleti, vezetői szemmel közelítem meg a témát.

A reziliencia tanulható

A STRESSZT NEM KERÜLHETJÜK EL, DE HATÉKONYAN MEG LEHET VELE KÜZDENI. A REZILIENCIA A SZEMÉLYISÉGÜNKNEK AZ A RÉSZE, AMI A KÜZDELMES IDŐSZAKBAN JELENTI AZ ALKALMAZKODÓKÉPESSÉGET. A FIZIKÁBAN UGYANEZ AZOKRA A TÁRGYAKRA VONATKOZIK, AMIKET A FÖLDRE EJTVE NEM TÖRNEK EL, HANEM VISSZAPATTANNAK. HASONLÓAN KELL TEHÁT LÁTNUNK MAGUNKAT, MINT EZEK A TÁRGYAK. EGY NEHEZEBB IDŐSZAKBÓL VISSZA TÉRNI AZ EREDETI ÁLLAPOTUNKBA CSAK ÍGY TUDUNK, HA ELŐVESSZÜK ÉS FEJLESZTJÜK A REZILIENS KÉPESSÉGÜNKET.

Felismerés
Ismerd meg a helyzeted. Ne dugd homokba a fejed, mert sok esetben a küzdelmes helyzetek nem újak, hanem ismétlődőek. Ha egyszer felismerted, legközelebb könnyebben tudsz lépéseket tenni a mihamarabbi megoldásra. A tudatos jelenlét a legfontosabb a felismeréshez.

Múltbéli-én
Hunyd be a szemed és emlékezz egy olyan helyzetre, ahol már reziliens voltál. Anyák előnyben, hiszen ott kizárólag ilyen helyzetek elé vagyuk állítva. De ez lehet munkahelyi, vállalkozásbeli rugalmasság is vagy párkapcsolati, amiből erőt meríthetsz.

Nem vagy egyedül
A reziliens emberek körül vannak segítők, nem félnek segítséget kérni. Ha elakadtál ülj le és gondold végig, hogyan tudnál kijönni a saját válságodból. Milyen új szolgáltatással bővülnél? Ki tudna neked ebben segíteni? Hívd fel és legyél vele őszinte. Segíteni fog!

Mi a hobbid? Hódolj neki!
Szeretsz olvasni? A puzzle kapcsol ki leginkább? Most van itt az ideje, hogy elmerülj ezekben. Kirándulj, tölts magaddal több időt. Meg fogsz lepődni, mennyi új dolgot felismersz önmagadban. Keresd meg a legjobb tulajdonságaid, amik segíthetnek a rugalmasságod fejlesztésében.

Segíts másoknak és visszatér hozzád
Hiszel abban, hogyha pozitív energiákkal töltöd meg a teret magad körül, akkor ez visszatér hozzád? Használd az elemi erődet! Segíts másokon és nálad is beindulnak az energiák. A sikerből (legyen az közös vagy egyedüli) szuperül tudtok töltekezni. Ezt soha ne felejtsétek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük