Hirdetések, Stratégia

Melyek a leghatékonyabb online marketing eszközök 2020-ban?

Kértétek, hogy írjak a marketing eszközökről. Arról, hogyan tudjátok használni a vállalkozásotokban és milyen eszközöket érdemes kiaknázni. Használjátok ki az ebédszünetet és alkalmazzátok hatékonyan az eszközeiteket.

Keresőoptimalizálás (SEO)

2020-ban egy minőségi website nélkül már nem lehetsz sikeres. Mindegy, hogy egy icipici fizikai bolt vagy egy termelő bútorcég vagy, az online jelenlét nagyon fontos. Jó esetben a legtöbb, fizetett kattintás a weboldaladon landol, vagy egy jól összerakott landing oldalon, így az érthető, átlátható honlap nagyon fontos egy vállalkozás esetében.

Jó honlap keresőoptimalizálás (SEO) nélkül nincs. A SEO lehetőséget ad, hogy a tartalmaid minél magasabb pozícióban jelenjenek meg a keresőmotorok (ilyen a Google is) találatai közt. Ha felhasználóként belegondolsz, hogy bármelyik keresésed esetében hány oldalnyi találatot böngészel, rájössz, hogy nagyon fontos, hogy az első oldalon megtaláljanak. A SEO egy több lépcsős eszköz, amit jól menedzselve több kattintást tudsz bezsebelni az organikus találatok közül.

Tartalommarketing

Tartalmakra van szükséged, amikért az emberek rendszeresen visszatérhetnek a weboldaladra, és a keresőmotorok fel tudják térképezni és indexelni webhelyed oldalait – ezért elválaszthatatlan egymástól a SEO és a tartalommarketing. Minél többször frissül az oldalad tartalma, annál többször fog visszatérni a keresőrobot is, hogy beindexelje és ezt értékeli feléd a Google is pontszámokkal.
Fontos megemlíteni, hogy nem a jól megírt tartalommarketing szövegen kell változtatni, hanem pl. írj blogot. 🙂 Számít, hogy milyen a tartalmak minősége, és hogy milyen rendszerességgel tudsz friss tartalmakat szolgáltatni. Egy hetente több alkalommal frissülő bloggal például eleget tehetsz e két frontos kritériumnak.

Amikor egy felhasználó rákeres valamire a Google-ban, akkor a kereső a találatokat nem az internetről szedi össze, hanem saját adatbázisából. Ha nincs mit feltérképezni és indexelni, nem jelenhetsz meg a Google találatai között. Ezért is van szükséged tartalmakra – ezek lehetnek szöveges cikkek, videók, képek, és egyéb tartalomtípusok is. Ezeket a tartalmakat érdemes meta-adatokkal ellátni, hogy a Google is “lássa” a képeket, videókat, mert ő a szöveges elemeket tudja csupán értelmezni, így a képek címeit, meta-adatait azonosítja be.

Linképítés

A weboldalunkra mutató hivatkozásának szerzését nevezik linképítésnek. Rongyosra beszélem a számat, amikor erről tanácsadok, mert hasonlóan fontos, mint a jól keresőoptimalizált weboldal. Ez történhet spontán, tehát minőségi tartalmakkal. Mert akkor más oldalak megosztják, hivatkoznak ránk és ezáltal kerülünk be vissza mutató linkekbe. A Google értékeli a minőségi oldalakról ránk mutató linkeket, tehát plusz pontokat zsebelhetünk be, aminek egyenes következménye, hogy előrébb sorolódik a weboldalunk a rendszerben.

Fizetett hirdetések (PPC)

A PPC (kattintásonként fizetett) alapú hirdetések segítenek olyan felhasználókat elérni, akik konkréten a te céged kínálata iránt érdeklődnek. Ezek a PPC kampányok a fizetős marketingeszközök közé tartoznak. A Google Ads platformja is kínál ilyeneket. A PPC hirdetések árazása egy licitrendszer alapján működik, ahol minden hirdető ajánlatot tesz (licitál), hogy mekkora összeget lenne hajlandó kifizetni a hirdetése elhelyezéséért. Aki többet fizet, az jobb eséllyel indul, azonban fontos a hirdetés minősége is, ezért nem feltétlenül az kerül majd a legkiemeltebb helyre, aki a legmélyebbre tud nyúlni a zsebében. Ezekhez javasolt szakember bevonása, hogy nehogy túl sokba kerüljön a tanulási folyamat. Itt viszont használjátok bátran a videós, képes, gifes tartalmakat is, legyetek nagyon kreatívak a saját piacotokon belül.

Hírlevél

Az email marketingnek fő szerepe, hogy azokat a felhasználókat segít elérni, akik korábban már egyértelmű érdeklődésüket fejezték ki márkád iránt azzal, hogy feliratkoztak hírlevedre. Ez a feliratkozási rendszer a GDPR érvénybe lépése óta sokkal szigorúbbá vált, de ha a szabályok szerint végzed, akkor egy hatékony eszköze lehet marketing eszközeid tárának.
A feliratkozásért cserébe érdemes valamit felkínálni a felhasználónak, hogy az azonnali értéket kapjon, miután önkéntesen megadja email címét. Ez után az email marketing történhet hírlevelek, személyre szabott ajánlatok, emlékeztetők, értesítők, és egyéb fontos, hasznos üzenetek kiküldésével. Használjátok workshopok népszerűsítésére is, akár keresztmarketing eszközként funkcionálhat, ha az segíti a saját vállalkozásod.

Közösségi média marketing

A Facebook durván kétmilliárd, míg az Instagram egymilliárd felhasználóval rendelkezik, és habár a közösségi médiához sokkal több platform is hozzátartozik, ezek a számok már önmagában elég meggyőzőek.
Az évek során ezek a platformok pótolhatatlan marketingcsatornákká nőtték ki magukat, amelyeken akár milliókat is el lehet érni egy jó stratégiával. Aki nincs regisztrálva, vagy tudatosan kerüli ezeket az online csatornákat, az értékes felhasználókat, potencionális vevőket veszíthet. Röviden össze foglaljuk, mit mire használjatok:

FACEBOOK
A Facebook marketing összetett téma, hiszen organikus és fizetett stratégiákból is állhat, de a platform rengeteg olyan eszközt kínál (analitika, hirdetéskezelő, stb.) amik megkönnyítik a folyamatot. Képes és videós tartalmakat is hirdethetsz rajtunk, posztot tudsz kiemelni (boostolni). Remek, ha eseményt vagy előadást szeretnél rajta népszerűsíteni.

INSTAGRAM
Az Instagram a Facebook önálló szolgáltatása. Különösen a fiatalok köreiben népszerű képmegosztó alkalmazás sokat változott megjelenése óta, és miután a Facebook felvásárolta, egy nagyon sikeres marketingplatformot hoztak létre belőle. A képeken kívül rövid videók vagy akár történetek is elhelyezhetők egy Instagram profilon, Az IGTV beindulása óta pedig egy igazi videós marketingplatformnak ígérkezik, kifejezetten mobilfelhasználók részére.

TWITTER
A platform kiváló rövid üzenetek publikálására, de képeket és videókat is fel lehet tölteni rá. A 140 karakteres limitet egy ideje 280-ra növelték, így még kényelmesebbé vált használata. A Twitter kiváló többek között online ügyfélszolgálat lebonyolítására is. Sokan nem gondolnák róla, de valójában fontos és hatékony marketingeszköz.

LINKEDIN
A LinkedIn talán a legfontosabb közösségi platform a B2B cégek és marketingesek számára, hiszen eredetileg is arra a célra született, hogy összekösse egymással a szakembereket az interneten. Megjelenése óta rengeteget változott a hálózat, új eszközökkel bővült, és egy összetett algoritmust is kapott. Ha bármilyen B2B tevékenységet is folytatsz, akkor jelen kell lenned a LinkedInen!

YOUTUBE
A YouTube minden idő legsikeresebb videómarketinges platformja, ami valószínűleg sokáig így is marad. Mi imádjuk, boostoltunk már klipet, infografikus animációt, 2D és 3D videót, céges reklámokat, bemutatkozó videókat. A videós tartalmak nagyon népszerűek, és a megosztásoktól a vásárlásig rengeteg aktivitásra lehet rávenni velük a nézőket. Egy YouTube csatorna felfuttatása nem feltétlenül egyszerű feladat, de ha komolyan szeretnél foglalkozni a videómarketinggel, és csak egy platformot használnál erre, akkor a YouTube legyen az.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük