Self branding

Megoldásfókuszú cégépítés 2023-ban

Én nem születtem vállalkozónak, sem anyának, sem feleségnek, mégis minden felsorolt státusszal rendelkezem. Megtanultam, mert akármennyire is intuitív, sokakból szinte ösztönösen jön, de megtanulható. Kellő idővel, anyagi és szellemi ráfordítással, stabil rendszerrel és tudatossággal, önfejlesztéssel elérhető célokat tudsz magadnak állítani.

Szabó Bianka Anna vagyok, a BeeCorp Studio ügyvezetője és tulajdonosa, két kisfiú anyukája és feleség. Vallom, hogy sikeres és fenntartható vállalkozást egy tudatos, stabil rendszerrel hosszú távon lehet dinamikusan fejleszteni. 

Amikor vállalkozni kezdtem (bár még most jelenleg is a fiatalabb vállalkozók közé tartozom), még egyedül üldögéltem a meetingeken férfiak gyűrűjében és kellő szakmai alázattal, tudással felvértezve vívtam meg a harcaimat azért, hogy egyenlő partnerként tudjak tárgyalni vagy egy projektért versenybe szállni. Akkoriban a női vezetők száma elenyésző volt, leginkább a nagy cégeket jellemezték. Az IT szektorban, ahol én dolgoztam a férfiak felé dőlt a mérleg nyelve és UFO-ként voltam jelen egy szem nőként. Az évek múlásával a nők által vezetett vállalkozások száma nőtt, az Opten adatai szerint picit vagyunk kevesebben cégvezető tulajdonosi kört tekintve, mint Székesfehérvár lakossága.

A vállalkozások még mindig kevés hányada, 17% az arány, de úgy gondolom, hogy ez az arány még inkább növekedni fog akár a mai nap előadásai után is. 🙂

A nők az életükben viszonylag hamar találkoznak az első komoly kérdéssel: Család vagy munka? Erre képtelenség jó vagy rossz választ adni, de miért is kellene választanunk? A család mellett vállalkozók vagy a vállalkozás mellett családot alapítók is igazi szuperhősök. A feladat óriási, hiszen nem egy nagy feladatot veszünk a nyakunkba, hanem kettőt, ahol mindkettő külön-külön is teljes embert kíván(na). De megnyugtatlak, ha benne vagy azért, ha előtte állsz, azért. A család és a cég egymást támogatva tud egy nagyon fontos és erős rendszer lenni az életben, ha jól használod azokat az eszközöket, amit eléd tesz az élet.

A család rendszerében a legfontosabb és legstabilabb védőhálót, az érzelmi biztonságot adja meg számodra. Ebben kell és akarj is fürdeni, szánj időt a szeretteidre, amikor a gyermekeiddel vagy, akkor fókuszáltan és digitális detoxban tedd mindezt.

A cég rendszerében megkapod a gazdasági biztonságot, ami neked és fejlődés alatt álló cégek esetében a munkatársak is megkapnak és stabil, nyugodt környezetben proaktívabban, nyitottabban tudnak dolgozni és fejleszteni a céges környezetüket is.

Ismered ezt az ábrát? Ha nem, segítek picit. A kép felső részén egy vállalkozó anya termékbevezetési kampányának lépéseit láthatjuk a tökéletes ütemben, szépen megjelölve a többlépéses stratégiát és a kampány felfutásának lépéseit, majd alatta ugyanennek a valós változatát, ahol a vállalkozó ANYA egy vagy két ovis gyerkőccel próbál zsonglőrködni és a víz felett tartani a fejét. Ahol egyaránt a lehetséges forgatókönyvben van az ovis beszoktatás, a fogzás, a jelmezválasztás, betegségek, nem várt vendégek, akár suliba rohanás, sürgős bevásárlás is bekerülhet.

Ezekben a nőkben, női vállalkozókban bármelyik szegmenst is nézzük, folyamatos kérdések kavarognak. Haa családdal vagyok, nem tudok dolgozni, ha dolgozom, szívesebben lennék a gyermekeimmel, férjemmel. Ha ez nem lenne elég, gyötrődöm, hogy elég jó anya vagyok-e, elég jó vállalkozó vagyok-e? Szeretnek-e a gyermekeim, szeretnek-e az ügyfeleim vagy a munkatársaim? Hogyan pihenjek többet, vagy a 16 óra munka elég hatékony-e?

A sok kérdés akadály, a megoldásfókuszú cégvezetés pedig arról szól, hogy minél több kérdés merül fel, annál több a lehetséges megoldások száma is. A család és a cég rendszere jobban hasonlít, mint azt hinni mernénk. Mindkét rendszer alapjaiban megtalálhatóak a következők: Szerepek, amiket betöltenek a résztvevők. Az egyik esetben apa, anya, öcsi, bátyó, a másik esetben sales manager, kreatív vezető, junior programozó, ügyvezető, stb.

Elvárások és szabályok, amik nélkül elengedhetetlen mind a család, mind a cég megfelelő és hatékony működése. Hierarchia, ami nélkül káoszba fulladna jó néhány családi vagy céges projekt. Szövetségek és viszonyok, amiket nem egy Trónok harca epizódként kell elképzelni, hanem egyszerű testvéri, a másik oldalt kollegáris vagy partneri viszonyról, egymás támogatásáról, csapatmunkáról, amivel hatékonyabbak a folyamatok. Határok, amiket bizony be kell tartani, hiszen a tisztelet alapvető mindkét esetben.

No, de milyen is egy jó női vezető?

Most tedd meg, hogy végig tekintesz magadon. Csodálatos nők ülnek itt, gondosan összeállított outfitekben, gyönyörűek vagytok, vidámak vagytok. Most pedig hunyjátok le a szemeteket, szeretném, ha megkeresnéd a belső női energiákat és éreznéd, ahogyan egyre magabiztosabb és céltudatosabb vagy. Nyisd ki a szemed.. A megfelelő, fókuszált munkához szükséged van arra, hogy tudj befelé fordulni és mindig megtalálni önmagadban a vezetőt legyen pici vagy növekvő céged. A női vezető már megszületett benned, tanuld meg őt helyesen irányítani.

Feladataid lesznek, kezdő vállalkozóként sok, fejlődő cégként rengeteg és vezetőként annál is több, így a pozíciód előrehaladtával fontos a delegálás és az új kollégák integrálása a csapatba. De Fejlődj, akard és csináld! mert a hibákból tanulni fogsz és minden megoldással közelebb kerülsz a vágyott célhoz is.

A rendszerfókusz bevezetése ijesztőnek tűnhet, de segítségként hoztam neked 5 lépést, amit ha betartasz legalább 30 napig, a feladatból rögtön szokás válik majd. Az időd véges, ezt meg kell értenie a családnak és a cégnek is, tervezz előre és igyekezz is betartani a saját határidőidet, beosztásodat.  

Kezdj el hatékonyan delegálni! Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a grafikusod fantasztikusan adminisztrál vagy a marketingesed megszállottja a videovágásnak? Az én csapatomnak különleges képességei vannak és most kezdjük csak igazán érezni, hogy mennyire hatékonyan támogatják egymás munkáját.

Reagálj mindenre, mert a válasz -mindegy, hogy pozitív vagy negatív – előre lendíti a projektet és haladásra bírja. Hagyd, hogy áramoljon körülötted minden.

Az egyik berögződésem, hogy a tiszta kommunikáció mindig megoldás a szorult helyzetekben, hiszen emberek vagyunk, vállalkozó anyák vagyunk, ahol történnek váratlan helyzetek. Ezeket is meg kell tudnod oldani és ettől semmivel sem vagy kevesebb, mint más vezetők.

Támaszkodj másokra, keress hasonlókat. Szerinted milyen egy női vezető? Szerintem olyanok, mint ti. Fantasztikusak. Én sem vállalkozónak születtem, de az lettem, mégpedig napról napra jobb és jobb.  Gondolkozz rendszerben, vállalkozz okosan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük