Esettanulmányok, Könyvkiadás

Mesekönyvvel (is) coachingoló- Interjú B. Tóth Erikával

Erikát teljesen véletlenül egy anya-vállalkozókat felvonultató csoportban ismerhettük meg. Akkor még csupán egy kézirata volt és egy nagyon erős vágya, hogy az álomból valóság legyen. Többen összefogtunk és segítettünk neki kézzelfoghatóvá tenni a mesét. Az ő történetét ismerheted meg:

Hosszú utat jártál be a mesekönyved megjelenésééig. Komoly szakmai múlt áll mögötted. Mesélnél magadról egy kicsit?

Érdekes párhuzam van a szakmai, és a magánéletem között. Segítő szakmában dolgozom szociálpedagógusként lassan 20 éve, jelenleg a gyermekvédelem területén. A vállalkozásomban pedig a life coachingot a szakmai múltamra, képzettségemre építettem fel. A gyerekek, és a gyerekjogok mindig is közel álltak hozzám. Az élet úgy hozta, hogy az én gyermekem is különleges törődést igényel. Munkám során krízisbe jutott embereknek segítek, akkor amikor valaminek a hatására a lelki egyensúly felborul, legyen akár betegség, válás, vagy egy nehezebb életszakasz. A mi életünkben a lányom betegsége, és annak elfogadási folyamata hozta a változást. Másfajta életvietelt, egy új egyensúlyi állapotot kellett létrehoznunk. Azt gondolom egy gödörből felefelé tekintve tudunk kijutni, így számomra is fontos volt a pozitív jövőképbe vetett hit, és tanítottam a gyerekeimnek is. Az első lépés a megoldás felé mindig a tudatosítással kezdődik, ezért a lányom számára is érthetővé, elfogadhatóvá szerettem volna tenni mi történik a testében. Így íródott a mese körülbelül 4 éves korában. Ahogy nőtt, úgy formálódott a mese is. Most pedig, hogy nagykorúvá vált a mesénk is megérett arra, hogy könyv formájában kiadásra kerüljön.

Mesekönyvedhez az inspirációt kislányod betegsége adta. Könnyebb lett feldolgozni a betegséget a történeten keresztül?

Akkor mikor valami rossz történik velünk, hajlamosak vagyunk ezt magunkban pörgetni, hosszú-hosszú monológokat, elméleteket gyártunk a jövőnkről. Ez általában egy negatív, lefelé húzó spirál, ami nem visz előre. Egy trauma feldolgozása többféleképp történhet, az én módszerem az írás volt. A mondataink, a cselekedeteink, az életünk egy érzelmekkel átitatott történet lett. Értelmet nyertek a küzdelmeink, és újra átengedtem magamon a folyamatot, amin keresztül mentünk. A pszichológia ezt poszttraumás növekedésnek hívja, amikor láthatóvá válik, hogy küzdöttünk meg a betegség adta nehézségekkel, és felfedezhettem azt az erőt, ami vitt minket előre. Az életszemléletünket formálta át, ami egy pozitív hozadéka a traumánknak. Törekedtem arra, hogy ne egy szomorú történet, hanem egy erőt adó pozitív, gyógyító mese legyen.

Milyen visszajelzéseket kaptál az olvasóktól?

Nagyon szép, és megható üzeneteket kapok. Általában azt írják az érintett szülők, hogy a mese végig segítette őket az elfogadás folyamatán. A gyerekeknek segített a betegség, és az inhalálás elfogadásában. Nem csak cisztás fibrózisban érintett betegeknek ad támaszt, hanem mindenkinek, aki ült már gyerekkel a friss levegőn, hogy az asztmás, vagy kruppos görcs enyhüljön. Megkönnyíti az orvosnál történő várokozás, az inhalálás, sószobázás pillanatait. A legtöbben azt említik, hogy erőt ad, és az igazi célom ez volt.

Kislányod is repked azóta, mint a pillangók?

Természetesen ez is egy folyamat, amiben vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Mi mindig pozitív szemléletben neveltük a gyerekeinket. Lénának nem a betegségtudatát erősítettük, hanem azt, hogy ahhoz hogy jól legyen, inhalálni kell, és bevenni a gyógyszereket. A mozgás, a tánc fontos szerepet tölt be az életében. Ma már el tudom mondani, hogy van egy világbajnok táncos lányom, akiről senki nem mondja meg, hogy a háttérben milyen küzdelmek és betegség áll.

A mesekönyv mellett önismereti témában is jelent meg könyved, ami nem teljesen szokványos. Mesélnél róla?

A szakmában töltött idő alatt sokféle nehézséggel kerestek fel. Sokszor már későn léptek az emberek, amikor az élethelyzetük lehetetleníti el őket, vagy szomatikus tüneteket produkálnak. Ennél a pontnál érzik meg, hogy valami nagy baj van, és ez nem mehet továbbra is abban a formában. Ezt megelőzve a prevencióra szeretném a hangsúlyt fektetni, ehhez pedig elengedhetetlen az önismereti munka. A könyvem ebben segít. Ha érzed, hogy valami nem jó, de nem tudod pontosan hogyan tovább akkor ez a könyv segít, hisz végig vezet az önismereti úton. Arra kaphat választ az olvasó saját magától, hogy ki is ő valójában, milyen családi minták húzódnak meg a tettei mögött, és mi számára az igazi kiteljesedés, a valódi boldogság, és ezt hogyan érheti el.

Kurzust is tartasz: Önszabotázstól az önmegvalósításig címmel. Hanganyagot kapnak a jelentkezők leckékkel. Tanulnak belőle?

A kurzus a saját magunk állította akadályainkról szól. Itt már arról beszélünk, hogy az önismeretünknek eljutottunk arra a fokára, hogy tisztán látja már a kliens mit szeretne megvalósítani az életében. Az önmegvalósítás mindig változással jár, ami pedig félelmetes, mert nem látjuk még a végét, nem merünk előbújni saját árnyékunkból. Ezt a folyamatot én magam is végig éltem, ezért a kurzus felépítése sok hasznos módszertant és gyakorlatot foglal magába. A kurzusban az elmélet mellett a saját tapasztalati munkám is benne van. Nekem bizonyítottan segített, hisz én is nagy utat jártam be. Igen, remélem tanulnak belőle, hisz a kérdésekre a választ önmaguknak kell megadni.

Nehéz manapság már kitűnni a coachok közül. Mi az a plusz, ami miatt mégis téged keresnek meg problémájukkal az emberek.

Egyrészt ez szimpátia kérdése is, és élethelyzet kérdése is, mi az, amiben én tudok segíteni. A coachingnak nagyon sok ága van, én egy szeletet képviselek belőle. Nekem a családokkal, párkapcsolattal, és a gyerekekkel végzett munkában van tapasztalatom. Általában olyan klienseim vannak, akik nehezebb élethelyzetben vannak, családi krízist, életközépi válságot élnek meg, vagy gyermeküknek van segítségre szükségük. Elvárásom önmagam felé, hogy kompetens és felkészült legyek. 2003-ban diplomáztam szociálpedagógusként azt megelőzően, és azóta is folyamatosan tanulok. Life coaching képzésemet követően is sok módszertannal ismerkedtem meg, amit be tudok építeni a segítő folyamatba. A személyiségemből fakad az elfogadás és az ítéletmentes jelenlét. Ezt az ügyfeleim hamar megérzik, így könnyebben nyílnak meg. Azt gondolom megnyugtató klienseim számára, hogy szakmailag képzett és felkészült segítővel találkoznak. Ha valami már a kompetencia határaimon túlnő azt felismerem, és lépek. Széles a szakmai kapcsolatrendszerem, nagyon jó szakemberekkel állok kapcsolatban, ahova tovább tudom irányítani azt, akinek más típusú segítségre van szüksége.

Cégünk a nyomdai előkészítést, a borítót és a tördelést készítette. Milyennek látod a közös munkát a BeeCorp-al?

A közös munka felemelő volt, egymásra tudtunk hangolódni. Bia értette, mit szeretnék, nagyon segítőkész volt. Számomra nehezítette a munkát a távolság, – hisz nőként szeretek jelen lenni, látni egy folyamatot – amit Bia áthidalt azzal, hogy minden folyamatról pontosan tájékoztatott, segített a részfolyamatokban. A jövőben is örülnék esetleges együttműködésnek.

http://www.bennedazut.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük